Galleri
Efterhand kommer denna sidan att innehålla bilder med text från händelser som kan vara roligt att minnas.....🙂
Inom kort kommer lite om våra vävresor till ......
Vävmässa Växjö sept 2017
Vävrunda Kinna våren 2018
Vävdagar Glimåkra okt 2018
Inspiratör Gerd besöker oss november 2016
När höstmörkret faller över oss kommer inspiratören Gerd och delger oss en del från sin vävkarriär. Gerd - tidigare Vävknuten och en av vävarna av draperiet i hörsalen på Bohusläns museum.
Gerd visar oss hur viktigt det är med spännare samt hur man använder spännare hela vägen genom det man väver inklusive förvävning.
Gerd visar också hur man kan använda samma varp till tuskaft, kypert, Panama etc.
Gerd visar hur man använder "restgarner" att tillverka inslagsgarn, stickgarner etc.
Vi har tidigare fått en mängd böcker och tidsskrifter som hon rekommenderar att läsa när tid finns. Det finns även en vävorganisation Riksväv. Denna förening ger ut en tidsskrift "Solögat" som innehåller en mängd tips för "hemmavävare".
Vävrunda 13 maj 2016
Denna trevliga vävrunda avgick med buss från Uddevalla.
Färden gick söderut på E6;an till avfart Fjärås, där chauffören svängde av mot Horred och vi fick uppleva vacker natur utanför bussfönstret.
Ekelunds Linneväveri i Horred var första stopp och dags för medhavd fika. Efter filmvisning om Ekelunds Linneväveriets historia var det dags att gå ner i källaren och titta på hur tillverkningen av deras textilier gick till. Ur samma varp tog man fram alla möjliga mönster och färger till handdukar, dukar, löpare och disktrasor. Det fanns gott om material i både prima och sekunda att köpa för den som så ville.
Bussen tog oss vidare upp till Georg Wenanders tillverkning av plast- och plast/garn-mattor
I Skene som var nästa stopp finns det i en lokal drygt 45 vävar med olika vävtekniker och uppsättningar. Dessa gav oss inspiration och infallsvinklar på vad man kan få fram genom vävningen både vad det gäller mönster, material, strukturer etc..
Lunch intogs därefter på Marks Golfrestaurang mums.. dvs mycket gott
Kasthalls mattfabrik i Kinna blev nästa stopp. Denna fabrik har skapat mattor av hög kvalité ända från 1889. Man använder ull och lin
i mattorna vilket gör dem väldigt slitstarka.
Många fina färdiga mattor och en hel del material till mattor fanns att titta på och få inspiration av, samt köpa för den som så ville.
Vävrundan avslutades på förläggargården Kronäng där vi fick se hur man spinner samt hur man väver med tovad ull, pinnar och ståltråd! Lite historik och nytänkande.
Väveriets historik hade dokumenterats och det hela började så här:
"Väverskan Anna som 1851 blev änka med 6 barn. Hon hade ett startkapital och startade vävverksamhet i Sjuhäradsbygden och som med tiden spreds till Kina via Gamlestadens fabriker, Mölnlycke fabriker, SKF, Volvo m.m."